Frökens matmuffins med blåbär

blaPå måndagen gick vi till skogen.Där  pratade vi  om blåbär och lärde oss om att de är väldigt nyttiga. Barnen fick i uppdrag att plocka blåbär tillsammans med två kompisar.Roligt vetande blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och beräknas täcka omkring 17 % landets yta.
När jag (fröken) kom hem så gjorde jag matmuffins som jag bjöd barnen på nästa dag. Mumsigt tyckte de flesta och många ville ha receptet på dem 🙂
oo

• 2 ½ dl vetemjöl, dinkelmjöl eller bovetemjöl
  • 2 ½ dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk kanel
  • ¼ tsk salt
  • 1 ägg
  • 3 dl laktosfri mjölk
  • 1 dl flytande honung
  • 2 tsk  vaniljsocker också, men ta då bara
  • 2 ½ dl blåbär, färska eller frysta     Sätt ugnen på 175 grader och ställ ut 12 stora muffinsformar på en plåt eller smörj håligheterna i en muffinsplåt. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, kanel och salt i en stor bunke. I en annan bunke knäcker du ner ägget och blandar sedan ner mjölken honung, socker, och vanilj. Blanda samman de blöta och de torra ingredienserna försiktigt.

Blanda blåbären med 1 msk mjöl för att de inte ska kladda och sjunka till botten. Blanda sedan ner dem försiktigt i smeten. Dela upp smeten i de 12 muffinsformarna och baka dem i ugnen i 20–22 minuter. Stick i dem för att se att de är klara. Låt stå på plåten i 5 minuter innan du flyttar dem till ett galler där de får svalna helt.